2015. március 10., kedd

Sokkal érdekesebbnek tartom a férfiak öltözködési szokásait - interjú Zsigmond Dórával

Többször is olvashattátok, hogy az idei év a magyar tervezőké itt a blogon, most egy újabb állomáshoz érkezett e projektem, hiszen  a napokban Zsigmond Dóra tervezőnővel beszélgettem.

Biztosan többeteknek is ismerősen cseng már Zsigmond Dóra neve, hiszen a fiatal dizájner ismert erős látásmódjáról, na és extravagáns ruhadarabjairól. Mikor először találkoztam Dóra tervezéseivel, picit meghökkentem, hogy mi magyar férfiak még nem állunk készen erre az extravagáns divatra, majd jött egy OUTFIT poszt, és megváltozott minden. A hamarosan debütáló 2015-ös őszi kollekcióban a tervezőnő már vegyíti az extravagáns anyaghasználatot a letisztult szabásvonalakkal, így várhatóan a végeredmény egy teljesen egyedi, de ugyanakkor utcaképes, és hamisíthatatlan Zsigmond Dórás kollekció lesz.

Photo: Nicky Papastergiou


Hogyan kerültél a divat közelébe?
Érettségi után jelentkeztem a Modart Művészeti és Divatiskolába, ahol három évet töltöttem divattervező szakon, ekkor kerültem igazán közel a divat világához.

Nőként, miért a férfi divat világa ragadott magával?
Nagyobb kihívást látok benne, sokkal érdekesebbnek tartom a férfiak öltözködési szokásait, azok térbeli és időbeli változásait.

Milyen a ZSIGMOND DORA menswear-férfi?
A ZSIGMOND DORA menswear férfi egy művészetkedvelő, szabad szellemiségű nagyvárosi karakter - a divat iránt az átlagosnál nagyobb érdeklődést mutat. Egy szűkebb, érzékenyebb csoport tagja, aki fogékony a mély tartalommal ellátott tervezői darabokra, értéket lát a kézzel készített aprólékos részletekben. Olyan ember, aki számára fontos a hagyományok tisztelete és azok átörökítése napjainkban helytálló módon.

Photo: Oliver Birta
Make up: Magyar Eszter
Hair: Norbert Kozma


Első darabjaid, nem kifejezzem hétköznapi viseletek; a továbbiakban megmarad ez a kissé extravagáns szabásvonal és anyaghasználat, vagy a hétköznapibb darabok is bekerülnek majd a kínálatodba?
Az első kollekció a diplomamunkám volt, többségben image darabokból épült fel, az általam megálmodott világ tömény esszenciájaként mutatkozott be. Ezt a kapszula kollekciót bővítettem most ki olyan ruhadarabokkal melyek továbbra is magukban hordozzák az első kollekció lényegi tartalmát egy könnyebben befogadható, hétköznapibb megjelenési formában.

Hogyan köszön vissza egyéniséged a darabjaidon?
Leginkább a textilmegmunkálási eljárásokban, a színekben, a kollekció hangulatában, a témaválasztásban köszön vissza a ruháimon a saját stílusom.

Hazai, vagy inkább a külföldi piacra szánod a kollekcióidat?
Mindkettő. A darabok merészsége miatt elsősorban a külföldi piac a meghatározó, a hazai közönség megérintése azonban szívügyem.

Photo: Oliver Birta
Make up: Magyar Eszter
Hair: Norbert Kozma


Mi az a plusz, amitől egy hazai márka külföldön is érdekes lehet?
Az eredetiség, sajátosan gazdag kultúránk bemutatása, az egyedi tervezői világ képviselése. A márka által közvetített mondanivaló az a többlet ami felkeltheti mások érdeklődését.

Szerinted fontos, hogy egy hazai márka a magyar piacon is sikeres legyen?
Nem szükségszerű, inkább jóleső érzés lenne, ha észrevennénk és elismernénk azokat az értékeket, melyek körülvesznek bennünket.

Mit gondolsz, miben kéne fejlődniük a magyar férfiaknak öltözködés terén?
A nyitottságban, az önazonos megjelenésben.

Photo: Marian Szeidl
Make up: Sára Nikoletti
Hair: Böbi Rácz
Stylist: Mária Torma

2 megjegyzés:

  1. Honan lehet beszerezni ilyen kardigant ?? Es mennyiért ?? Nagyon nagyon jól néz ki !!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Előre egyeztetett időpontban megvásárolhatóak a tervezői darabok. Keresd Zsigmond Dórát! :)

      Törlés